Home » Schepen

Schepen

De scheepsmodelbouw is de laatste jaren een beetje in belangstelling teruggelopen, de PC, tablet en ander computer spellen hebben een deel van de tijd die voor modelbouw gebruikt werd opgeslokt en daarmee ook de scheepsmodelbouw in een teruglopende hobby gebracht.

We zien echter een kentering in de vrijetijdsbesteding van ouderen maar ook vooral van jongeren die een technische hobby weer gaan waarderen en uitoefenen al dan niet met behulp van een PC of ander digitaal systeem. De zenders zoals deze 10 jaar of langer geleden op de markt waren zijn in dat kader ook allemaal op computerbasis gewijzigd en aangepast waardoor de elektronica in de modelschepen ook vele malen kleiner en effectiever is geworden, met meer mogelijkheden op een zender en ontvanger. Ook de ontwikkeling van de energiebronnen, die voorheen bestonden uit zware loodaccu’s, is een nieuwe dimensie ingegaan met Ni-Cd, Nimh, Lipo aanduidingen.

De bouw van modelschepen is door de fabrikanten ook sterk vereenvoudigd, met vooraf diepgetrokken rompen en onderdelen in ABS . Hierdoor kan in een redelijke termijn een goed varend en bestuurbaar schip worden gebouwd al dan niet uitgevoerd met bijzonder functies zoals bluskanonnen en scheepsgeluiden van zware dieselmotoren tot sirenes.

In vroegere jaren zijn er vele modellen aangekocht en half afgebouwd, in de vuilcontainer gegooit of ergens op de zolder in de doos opgeborgen met de gedachte als ik later groot ben of uitgewerkt ben dan ga ik wel eens kijken of ik het kan afbouwen.

Wij willen met Hobby in Praktijk juist jou weer aansporen om dat ene model weer voor de dag te halen en met een beetje hulp van ons weer te gaan bouwen. Ongetwijfeld zullen er problemen op de werf ontstaan maar geen probleem, vele weten meer dan 1 en met elkaar kan een probleem veelal worden opgelost en dit alles onder het nuttigen van een kop koffie.

Zijn er inmiddels onderdelen of gesneuveld of zoek geraakt dan hebben we ook nog een klein assortiment gebruikte zaken die tegen een kleine vergoeding kunnen worden overgenomen om zo wellicht toch het model weer compleet te maken.
Kortom alle reden om de scheepsmodelbouw weer op te pakken en samen met Hobby in Praktijk tot een mooi varend model te komen.

Op 20-6-2014 is de Botenkraan in bedrijf genomen.
Met deze David kunnen we de meeste modelschepen te water laten maar er ook weer uit takelen.
De eerste test was geslaagd, alleen moet er nog wat hoog gras worden gekapt.

Hieronder een voorbeeld van zelfbouw van een leuk en simpel bootje
voor beginnende modelboot bouwers.

Een Springer Tug is echt een bootje voor beginners maar ook voor
gevorderde en herintreders.
Je kunt er van alles van maken, de romp is snel gebouwd en de opbouw
kan eenvoudig zijn maar wel met oog voor details.

Er zijn veel van dit soort voorbeelden te vinden op het internet.

Het bootje wat we hier beschrijven is iets aangepast, de ronding van de romp kan lastig zijn, er bestaan echter ook originele Tug’s met een vlakke bodem.
Een eenvoudige werktekening van de romp welke hier zal worden beschreven.

De romp is gebouwd van 4mm triplex. Neem hiervoor een behoorlijke kwaliteit, het kost iets meer maar daar heb je later alleen maar plezier van en uiteindelijk zullen de kosten van waterdicht maken en afwerken hierdoor weer voordeliger uitvallen.
Tevens heb je minder kans op splinters en dat is ook wel prettig.

Maak gebruik van een stevige, vlakke en zeker ook rechte bouwplank, alles wat je daar op gaat bouwen zal vlak zijn.

De romp lijmen we met UHU-hart, smeer de binnenkanten van de naden ook altijd nog even in met een beetje UHU-hart.
Laat de lijm goed drogen en als het geheel is uitgehard heb je een romp waar dan gelijk een motor met schroefas in gepast kan worden.

De voorkant (Steven) staat mooi haaks, dat is belangrijk want daar komen later de zogenaamde duwknieën tegenaan. Als dan de boel niet haaks is dan wordt het een heel vreemd gezicht.

Men kan dan ook alvast een plaatje maken waarop de ontvanger, schakelaar en het roerservo komt.
Hiervoor gebruiken we een stukje triplex of zoals in dit geval een plaatje perspex.
Alles staat er nu stevig op en tevens boven de waterlijn.
Boven de waterlijn geeft minder kans op waterschade.

We gaan dan de motor uitlijnen en vast in de romp monteren.
Hier is het huis van de vertraging in de romp gelijmd met epoxy.
Nadeel is dat de motorunit er niet meer uit kan, voordeel is dat je minder kans hebt op het afbreken van een elektromotor.

Met een eenvoudige multimeter gelijk even controleren of de motor goed in lijn staat zodat er minder geluid is maar ook de minste stroomafname.
Onbelast verbruikt het motortje bijna 1,6 Amp.

Dan is het dek aan de beurt.
Ook het dek maken we van 4mm triplex, indien je strak wil werken plak je er gelijk een plaat styreen op. Doe dat wel met een kleine overmaat zodat je later het geheel mooi pas kan snijden langs de romp.
Dat kan je o.a. met BisonTix heel goed op elkaar verlijmen.
Lees wel de handleiding zodat je weet wat deze lijm doet en kan doen.
Snij dan als de gaten open waar het dekhuis komt en op het achterdek de afdekking van het RC gebeuren.

De dekhuizen kan je op verschillende manier afwerken maar zorg er wel voor dat ze het water wat over het dek komt kunnen keren anders loopt het water de romp in.

Om zeker te zijn van een goede waterdichte romp is deze in de epoxy gezet.
Neem een wat traag drogende epoxy, sommige zijn met 5 minuten al aan het uitharden en dan is de epoxy al onbruikbaar.
Heb je alles goed in de epoxy gezet dan kan je de romp alvast gaan schuren zodat je een mooie gladde romp krijgt.

Als de schroefas goed is uitgelijnd op de motor maar ook met het schip kan je overwegen om later een straalbuis te gebruiken. Gewoon van een stuk 60mm kunststofbuis een stuk afgezaagd en met de boortol, een stukje draadeind en een rondsel wat overgebleven was van de gatenzaag maken we de schroeftunnel in model. De schroefas wordt nu ook ondersteund door een soort van scheg.
Daar kan men dan ook eventueel de schroeftunnel op vastzetten.